Free songs
Membri ai Corpului Expertilor Contabili si ai Contabililor Autorizati din Romania
Contacteaza-ne: 0722.202.125

Cum sa alegi o firma de contabilitate: diferentele dintre expertul contabil, contabilul autorizat si contabilul angajat

Expertul contabil este acea persoana care a dobandit aceasta calitate, dovedind competenta profesionala de a verifica modul de organizare si de conducere a activitatii economico-financiare si de contabilitate a unei companii, de a supraveghea gestiunea societatilor comerciale si de a verifica legalitatea bilantului contabil si a contului de profit si pierdere al persoanei juridice.

firma-contabilitate-contabil-angajat

Expertul contabil are deci o arie de competente mult mai larga fata de cea a unui contabil angajat. Contabilul este subordonat unui sef ierarhic si executa atributiile specifice fisei postului. Contabilul este specializat in multe domenii: turism, servicii, salarizare, financiar-contabil etc. Expertul contabil este un economist-contabil, independent fata de societatea comerciala.

Contabilul nu primeste un salariu, ci un onorariu prevazut prin contractul incheiat. Firmele de expertiza contabila si contabilitate pot fi infiintate numai daca majoritatea actionarilor sau asociatilor sunt experti contabili/contabili autorizati si detin majoritatea actiunilor sau a partilor sociale (minim 51% din capitalul social) si totodata consiliul de administratie al societatii comerciale este ales, in majoritate, dintre actionarii sau asociatii membri ai CECCAR.

Contabilul autorizat este persoana care a dobandit aceasta calitate si are capacitatea de a tine contabilitatea si de a pregati lucrarile in vederea intocmirii situatiilor financiare. Contabilul autorizat, ca si expertul contabil, este un profesionist independent, nesalarizat de o entitate economica.

Contabilul angajat este subordonat sefului ierarhic si executa sarcinile ce ii revin din fisa de post. Rareori, in cazul unei intreprinderi mari, mijlocii, executa toate lucrarile contabile. De regula, este specializat pe un sector al contabilitatii. Contabilul salariat raspunde fata de calitatea lucrarilor executate, putand fi stimulat ori penalizat de seful ierarhic sau la propunerea acestuia.

Firma de expertiza si servicii contabile, expertul contabil, contabilul autorizat chiar daca sunt independenti, raspund civil si penal fata de firma beneficiara.

Comments are closed.