Free songs
Membri ai Corpului Expertilor Contabili si ai Contabililor Autorizati din Romania
Contacteaza-ne: 0722.202.125

Cum sa alegi o firma de contabilitate: criterii in alegerea firmei

Contabilitatea societatii comerciale este sarcina administratorului companiei si este recomandat ca aceasta problema sa fie abordata inainte de infiintarea companiei. Iata criteriile care fac diferenta in alegerea firmei de contabilitate.

criterii-alegere-firma-contabilitate

Cheltuielile aferente serviciilor de contabilitate

In cazul alegerii unei firme de contabilitate, cheltuielile cu programul de contabilitate, echipamente de birou si cu taxele si contributiile la salariul contabilului sunt eliminate, acestea fiind incluse in tariful serviciilor de contabilitate. In cazul angajarii unui contabil vor aparea cheltuielile cu salariul acestuia si taxele aferente, insa apare avantajul unui control zilnic a activitatii acestuia.

Specializarea, experienta, calificarile si profesionalismul

Prin contractul incheiat cu o firma de servicii contabile sarcinile sunt mult mai bine structurate decat in fisa postului unui contabil. Obligatiile, drepturile si garantiile oferite beneficiarului sunt extrem de importante. Sarcinile si responsabilitatile contabilului sunt limitate la cele mentionate in fisa postului, munca acestuia este divizata intre mai multi angajati ai departamentului financiar-contabil, apare posibilitatea ca in timp contabilul sa piarda imaginea de ansambul asupra activitatii firmei si in cele din urma asupra eficientizarii proceselor economice.

In cazul alegerii unui contabil angajat este bine de stiut daca are experienta financiar contabila pe domeniul de activitate al firmei intreprinzatorului, experienta acumulata la locurile anterioare de munca. Acest lucru este important intrucat fiecare domeniu de activitate CAEN are particularitatile sale in ceea ce priveste evidenta contabila.

Cunoasterea noutatilor legislative din domeniu

Intr-o firma de contabilitate cunoasterea permanenta a legislatiei si a reglementarilor legale, instruirea personalului si participarea la cursuri de legislatie este obiectivul principal, instrumentul principal de lucru fiind codul fiscal si normele codului fiscal. Pentru o firma resursele necesare pentru a-si trimite contabilii la cursuri de instruire sau pentru a achizitiona material de specialitate sunt limitate , iar cele 8 ore de program de multe ori nu sunt suficiente si pentru autoinstruire.

Economisirea timpului

Timpul alocat in vederea recrutarii, intervievarii, pregatirii si instruirii personalului propriu poate fi redus in cazul in care se apeleaza la o firma de contabilitate. Aceasta are deja o echipa formata din profesionisti si in acest caz timpul poate fi utilizat in mod eficient.

Responsabilitatea

Conform legii contabilitatii, administratorul raspunde impreuna cu directorul economic si cu personalul din subordine daca compania are departament de contabilitate intern. In cazul externalizarii raspunde firma de contabilitate, daca acest lucru este stipulat in contractul de prestari servicii.

Asigurarea de raspundere profesionala

Orice firma de expertiza contabila si contabilitate are obligatia de a incheia o asigurare de raspundere profesionala, pentru a fi despagubite, in cazul dovedirii unor erori imputabile acestora, sub forma de amenzi si sume datorate, spre deosebire de cazul unui contabil angajat caruia nu i se pot imputa amenzi pe care nu le poate suporta financiar.

Recomandarile

Cei mai multi dintre noi ne bazam pe recomandari cand alegem un contabil sau o firma de servicii contabile. Aproape orice firma are un contabil sau colaboreaza cu o firma de servicii contabile, asa ca inainte de a lua o decizie in acest sens ideal este sa se tina cont de recomandarile si referintele de la clientii firmei de contabilitate, precum si de la persoane cu experienta in domeniu.

Portofoliul de clienti

Un alt factor important de care trebuie sa se tina cont este acela ca firma de servicii contabile sa se poata acomoda rapid daca afacerea se va dezvolta. Asa ca inainte de a alege o firma de contabilitate este bine ca intreprinzatorul sa afle portofoliu de clienti, pentru a avea certitudinea ca firma de contabilitate are experienta si cu firme mari.

Comments are closed.