Free songs
Membri ai Corpului Expertilor Contabili si ai Contabililor Autorizati din Romania
Contacteaza-ne: 0722.202.125

Diurna pentru deplasarile in tara a fost majorata

Diurna, indemnizatia zilnica de delegare si detasare, pentru salariatii care calatoresc in tara in interes de serviciu a fost majorata. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare. Aflati in continuare noua valoare a diurnei pentru deplasarile in tara!

servicii contabilitate sfaturi salarii angajati

Valoarea diurnei pentru personalul bugetar a crescut cu 4 lei, ajungand astfel la 17 lei/zi. Noile indemnizatii trebuie acordate incepand cu data de 27 ianuarie, data la care actul normativ a intrat in vigoare. De asemenea, se majoreaza la 45 de lei/noapte valoarea cheltuielilor de cazare care pot fi compensate pentru salariatii care nu se cazeaza in unitati de cazare, cand sunt plecati in delegatie.

Firmele din mediul privat sunt si ele influentate de majorarea diurnei zilnice, desi majorarea vizeaza personalul din sectorul bugetar. Aceasta deoarece valoarea indemnizatiei de delegare pentru bugetari constituie un indicator de referinta pentru calculul diurnei neimpozabile in mediul privat.

Taxarea diurnelor depinde de valoarea lor

Indemnizatia a carei valoare depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice:

  • se supune impozitului pe salarii;
  • se include in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii.

Diurna acordata in limita a de 2,5 ori:

  • nu este inclusa in veniturile salariale si nu este impozabila;
  • nu se cuprinde in baza lunara a contribuitilor sociale obligatorii.

Cu alte cuvinte, un salariat angajat in mediu privat poate primi, incepand din 27 ianuarie, o diurna neimpozabila pentru delegatie in tara in suma de 17 lei x 2,5 = 42,5 lei/zi. Pentru orice suma care depaseste aceasta valoare, angajatul va trebui sa plateasca impozit pe venitul din salarii si contributii de asigurarilor sociale obligatorii.

Comments are closed.