Numarul de transe in care este facuta plata salariilor reprezinta una dintre cele mai importante decizii in ce priveste managementul salariilor. Plata salariilor in doua transe poate servi ca factor motivational pentru personal, insa acest lucru va mari volumul de lucru pentru departamentul de contabilitate. In cazul in care nu se foloseste acelasi ciclu de plata a salariilor pentru toti angajatii pot aparea nemultumiri cu efect demoralizant. In continuare va prezentam cateva aspecte de care sa tineti cont in luarea deciziilor ce tin de managementul salariilor.
Plata fiecarei transe a salariului necesita ore de munca suplimentara din partea persoanelor ce asigura serviciile de contabilitate, fie ca sunt salariati sau persoane din afara companiei. Pentru plata unei transe de salarii este necesara colectarea informatiilor privind orele lucrate de fiecare angajat, calcularea sumelor finale de plata catre fiecare angajat, verificarea datelor si corectarea erorilor privind sumele de plata ca salariu, dispunerea platilor etc.
In favoarea platii bilunare a salariului se aduce argumentul impact pozitiv asupra motivatiei angajatilor. In cazul in care angajatii au primit salariile insa in doua transe pana la un moment dat si se face trecerea la plata salariului intr-o singura transa, pot aparea probleme sub forma nemultumirii unor salariati si demotivarea acestora, pana la obisnuirea cu noua ritmicitate a platii salariului.
O alta problema privind plata salariului poate sa apara in cazul utilizarii de cicluri diferite de salarizare pentru categorii diferite de angajati. De exemplu, angajatii din departamentele de productie primesc salariul in doua transe, in timp ce restul angajatilor primesc salariul intr-o singura transa. Aceasta discrepanta va crea presiune pe angajatii din departamentele de contabilitate / resurse umane, care vor avea un volum de lucru mare si nu vor mai avea timp pentru celelalte activitati. Din acest motiv este recomandat sa fie folosit un sistem unitar de salarizare pentru toti angajatii.