Privind inscrierea persoanei juridice in scopuri de TVA, va recomandam sa estimati cu atentie cifra de afaceri pe care o veti realiza, deoarece, in functie de acest indicator, inregistrarea in scop de TVA devine sau nu optionala. De asemenea, inregistrarea ca platitor de TVA poate aduce o serie de avantaje sau de dezavantaje, in functie de situatia specifica fiecarei societati.
Ca regula generala, orice persoana impozabila din Romania, care are activitati taxabile, trebuie sa ceara inregistrarea ca platitor de TVA. Totusi, persoanele care infiinteaza o firma pot alege daca se inregistreaza sau nu in scop de TVA, in anumite conditii.
Astfel, companiile nou infiintate trebuie sa solicite inregistrarea in scop de TVA daca inregistreaza o cifra de afaceri anuala de cel putin 220.000 lei. In cazul societatilor cu o cifra de afaceri sub acest plafon, inregistrarea pentru TVA este optionala.
In decizia privind inregistrarea ca platitor de TVA, trebuie sa tineti cont de urmatoarele:
- structura clientelei;
- volumul si tipul achizitiilor necesare desfasurarii activitatii;
- costurile generate de obligatiile privind TVA;
- planurile de dezvoltare.
Procesul inregistrarii in scopuri de TVA si in ROI (Registrul Operatorilor Internationali)
Procedura de inregistrare ca platitor de TVA nu este complicata. In functie de autoritatea fiscala, aceasta poate dura intre 7 si 10 zile lucratoare. In afara de declaratia de inregistrare (formularul 098), mai aveti nevoie de actele doveditoare ale spatiului destinat ca sediu social si ale eventualelor sedii secundare.
Exceptii de la regula privind inscrierea in scopuri de TVA
Conform legislatiei, societatile nou infiintate trebuie sa fie inregistrate in scop de TVA daca au o cifra de afaceri anuala de cel putin 220.000 lei. Exista insa cazuri exceptionale in care o companie poate fi obligata sa se inregistreze ca platitoare de TVA, indiferent de cifra de afaceri. Spre exemplu, in cazul efectuarii de achizitii intracomunitare de bunuri in valoare de cel putin 10.000 de euro pe parcursul unui an sau efectuarii de achizitii de servicii intracomunitare sau prestari de servicii intracomunitare intervine obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA si in ROI (Registrul Operatorilor Intracomunitari).
In cazul in care nu se doreste inregistrarea in ROI, o societate neplatitoare de TVA are dreptul de a cumpara bunuri din UE in valoare de pana la 10.000 euro.
Optiuni pentru firme nou infiintate, cu o cifra de afaceri sub 220.000 lei
In cazul societatilor nou infiintate, cu o cifra de afaceri estimata sub plafonul de 220.000 lei, trebuie analizata necesitatea inregistrarii in scop de TVA. Acest lucru poate constitui un dezavantaj pentru o societate ai carei clienti sunt indeosebi persoane fizice pentru care orice TVA adaugat la pretul bunurilor si/sau serviciilor achizitionate constituie un cost suplimentar. De asemenea, firmele inregistrate in scop de TVA beneficiaza de dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor efectuate, comparativ cu societatile neinregistrate, pentru care orice TVA constituie un cost.