Infiintarea unui SRL-D este recomandata tuturor intreprinzatorilor debutanti in afaceri, fara restrictii privind limita maxima de varsta. In continuare va prezentam avantajele unui SRL-D, actele necesare si etapele infiintarii, precum si costurile.
Infiintarea unui SRL-D este similara cu infiintarea oricarui SRL si ar trebui sa nu dureze mai mult de 3 zile.
Actele necesare infiintarii unui SRL-D
- contract de comodat pentru sediul social
- actul constitutiv
- rezervarea de nume de la Registrul Comerţului
- chitanta care atesta depunerea capitalului social (minimum 200 de lei)
- formularele necesare la Registrul Comertului.
Costurile infiintarii unui SRL-D
Taxele pentru infiintarea unui SRL-D sunt zero. Trebuie insa sa aveti un timbru fiscal de 4 lei, necesar la dosarul (cu sina) depus la Registrul Comertului.
Etapele infiintarii unui SRL-D
Ziua 1:
- Mergeti la Oficiul Registrului Comertului de pe lângă Tribunalul judeţului in care veti avea sediul social, pentru rezervarea numelui firmei. Este indicat sa aveti pregatite cel putin 5-10 variante de nume. De obicei, rezervarea de nume se obtine pe loc.
- Completati si încheiati contractul de comodat si actul constitutiv (trebuie alese mai mult de 5 grupe CAEN) si impreuna cu rezervarea de nume depuneti la orice banca capitalul social.
- Cu chitanta care atesta plata capitalului social, precum si cu celelalte documente (act constitutiv, contract de comodat, copie dupa actul de proprietate al proprietarului spatiului comodat) va intoarceti la Registrul Comertului, unde completati formularele necesare dosarului de infiintare. Acestea le primiti la biroul de Informatii al Registrului Comertului.
- Depuneti dosarul completat la ghiseu.
Ziua 2:
- Asteptati infiintarea firmei.
Ziua 3:
- Teoretic in a 3-a zi, daca nu sunt probleme in dosar, actele firmei ar trebui sa fie gata si veti putea ridica de la Registrul Comertului Certificatul de Inregistrare la firmei. Cu acest certificat puteti realiza stampila.
In termen de 30 de zile lucratoare de la infiintare va trebui sa instiintati Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri printr-un email catre Oficiul teritorial de care apartine noua firma. Acest e-mail trebuie sa contină o copie dupa CI a intreprinzatorului, copie a Certificatului de Inregistrare si o notificare scrisa, de instiintare, semnata si stampilata.
Avantajele infiintarii unui SRL-D
Firmele infiintate de tineri pot primi o alocatie financiara nerambursabila, reprezentand cel mult 50%, dar nu peste 10.000 euro, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care se face dovada surselor de cofinantare. Alocatiile financiare nerambursabile se acorda in lei, in limita plafonului aprobat. (Pentru anul 2014, aplicatia de inscriere online a planurilor de afaceri s-a incheiat, urmand sa se reia in anul 2015.)
Fondul National de Garantare al Creditelor pentru IMM acorda garantii pentru creditele contractate de un SRL-D in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de Departamentul pentru IMM-uri, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro (echivalent in lei).
Firmele SRL-D sunt scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata. Pentru calculul drepturilor privind sistemul unitar de pensii publice se utilizeaza castigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plateste contributia individuala de asigurari sociale. Scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale lunare care depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior. Atentie! SRL-D-ul va angaja minim 2 salariati pe durata nedeterminata, cu norma intreaga.
Pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului, pentru inregistrarea microintreprinderii nu sunt datorate taxe.
In cazul cesionarii de parti sociale, termenul de depunere a declaratiei pe proprie raspundere a cesionarului este de 30 de zile lucratoare de la data inregistrarii cesiunii partilor sociale.