Atat contractul de munca cat si conventia civila prezinta si avantaje si dezavantaje pentru ambele parti. In continuare va propunem o discutie privind diferentele dintre aceste doua forme contractuale.
Asemanarile dintre contractul individual de munca si conventia civila
Intre contractul individual de munca si conventia civila exista o serie de trasaturi comune. Atat contractul individual de munca (CIM), cat si conventia civila sunt guvernate de principiul libertatii de vointa, in sensul ca partile implicate negociaza si stabilesc de comun clauzele contractului. De asemenea, ambele tipuri de documente au un caracter bilateral, dand nastere la drepturi si obligatii reciproce intre parti.
Diferentele dintre contractul individual de munca si conventia civila
In afara de asemanari, intre contractul individual de munca si conventia civila exista si diferente semnificative. Una dintre trasaturile speciale ale contractului individual de munca este forma scrisa ceruta de lege. Aceasta este obligatorie indiferent de tipul de contract (detereminat, nedeterminat, de ucenicie). Prin incheierea unui contract de munca exista subordonare juridica a angajatului in raport cu angajatorul, ceea ce presupune dreptul angajatorului de a sanctiona salariatul, fara a-i afecta insa viata privata si drepturile fundamentatele.
De asemenea, prin CIM:
- angajatul nu poate sa cedeze din drepturile sale
- angajatul beneficiaza de masuri legale de protectie
- angajatul are obligatia de a munci
- munca trebuie sa fie remunerata
- este permisa de regula stabilirea unor conditii de munca prin acordul partilor
Privind conventia civila, aceasta a fost introdusa in legislatie prin Legea 83/1995, preluata apoi prin Legea 130/1999. Aceste acte normative au fost insa abrogate si, pana in prezent, nu a mai fost reglementata in legislatie conventia civila. De asemenea, nu mai exista in Codul civil un contract numit conventie civila de prestari servicii. Aceste acte civile se pot incheia in prezent doar cu persoane fizice simple, nu si cu PFA-uri. Cu toate acestea, exista unele acte normative cu caracter special, care permit incheierea de acte civile. Spre exemplu, Legea sportului prevede ca sportivul profesionist poate incheia fie conventie civila, fie CIM, iar Legea 52/2011 permite angajarea zilierilor fara CIM.
O conventie civila, incheiata pe termen lung, va prezenta efecte negatie pentru ambele parti. Aceste dezavantaje sunt prezente in primul rand pentru salariat, acesta prestand o munca nesigura. Din perspectiva angajatorului apare problema lipsei controlului, iar din perspectiva statului lipsa contributiilor.
Privind avantajele conventiei civile, angajatorii nu mai sunt nevoiti sa asigure echipamente si spatii de lucru. Pentru angajat, nu mai exista relatii de subordonare, ci o libertate contractuala de ambele parti. In ceea ce priveste incheierea relatiilor de munca, incheierea unei conventii civile presupune un proces mult simplificat fata de incheierea unui contract de munca.